Nagrade i priznanja

2021.

Nagrada dekana za uzoran rad na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je Martini Rončević, dokumentaristici Odsjeka za arheologiju.

2020.

Nagrada Hrvatskog arheološkog društva za životno djelo “Don Frane Bulić” za 2020. godinu dodijeljena je dr. sc. Mirjani Sanader, red. prof. u miru.

2018.

Nagrade za životno djelo “Don Frane Bulić” Hrvatskog arheološkog društva za 2018. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Tihomili Težak-Gregl.

2017.

Predsjednica Republike Hrvatske 6. lipnja 2017.  donijela je odluku o dodjeli odličja Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu za osobite zasluge za znanost i arheološka istraživanja vučedolske kulture te njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Mirna Vukov, doktorandica na projektu Između Dunava i Mediterana. Uloga rimske vojske u mobilnosti ljudi i roba na tlu Hrvatske u antici (RoMiCRO), HRZZ, voditeljice prof. dr. sc. Mirjane Sanader, pohvaljena je u Godišnjem izviješću Hrvatske zaklade za znanost za 2016. g. zbog ostvarenih izuzetnih rezultata.

2016.

Povelju Grada Trilja za 20 godina arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora ‘Tilurij’ na Gardunu dobio je Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Godišnja nagrada “Josip Brunšmid” Hrvatskog arheološkog društva za 2014. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Sanader za knjigu “Dalmazia. Una provinzia romana sull’Adriatico, Milano: Mondadori, 2014.”

2015.

Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za realiziran stalni postav postav u 2015. god. dodijeljena je Muzeju vučedolske kulture (autori muzeološke koncepcije i stalnoga postava su prof. dr. sc. Aleksandar Durman i Mirela Hutinec, dipl. arheolog, a arhitektonsko rješenje stalnog postava potpisuje arhitektica doc. Vanja Ilić)

Hrvatska turistička nagrada “Anton Štifanić” za izniman doprinos u razvitku turizma Republike Hrvatske za 2014. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

2014.

Nagrada za životno djelo “Don Frane Bulić” Hrvatskog arheološkog društva za 2013. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

Godišnja nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za knjigu “Crkvena arhitektura 7. i 8. stoljeća: uvod u studij predromanike” dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Mirji Jarak.

2013.

Nagrada za životno djelo Hrvatskog arheološkog društva ”Don Frane Bulić” za 2013. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

2012.

Godišnja nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za znanstvena, umjetnička i stručna dostignuća u 2011. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Tihomili Težak-Gregl za knjigu “Uvod u prapovijesnu arheologiju”.

Godišnja nagrada “Josip Brunšmid” Hrvatskog arheološkog društva za 2012. god. dodijeljena je doc. dr. sc. Domagoju Tončiniću za knjigu “Spomenici VII. legije na području rimske provincije Dalmacije”.

2011.

Nagrada “Zlatna jabuka” Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) za očuvanje i unapređenje povijesno-kulturne baštine, tradicije i običaja u funkciji razvoja turizma dodijeljena je Gradu Vukovaru i prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca” za izuzetna zalaganja u promociji Grada Vinkovaca postignutim znanstveno-istraživačkim rezultatima vezanim za Vinkovce u području znanosti, kulture, arheologije i turizma dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

Godišnja nagrada Hrvatskog arheološkog društva ”Josip Brunšmid” za 2010. god. za ostvarenje knjige “Osvit čovječanstva” dodijeljena je prof. dr. sc. Ivoru Karavaniću (suautor Ivor Janković).

2010.

Godišnja nagrada Hrvatskog antropološkog društva, medalja “Dragutin Gorjanović Kramberger”, za iznimna znanstvena ostvarenja i doprinos antropološkoj znanosti u Hrvatskoj dodijeljena je prof. dr. sc. Ivoru Karavaniću.

2009.

Godišnja nagrada Hrvatskog arheološkog društva ”Josip Brunšmid” za 2008. god. za ostvarenje knjige “100 hrvatskih arheoloških lokaliteta” (koja je izašla i na engleskom jeziku) dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

Godišnja nagrada Hrvatskog arheološkog društva ”Josip Brunšmid” za 2008. god. za izdanje “Kroatien in der Antike” dodijeljena je autorskom timu pod vodstvom urednice prof. dr. sc. Mirjane Sanader.

2008.

Nagrada za životno djelo Hrvatskog arheološkog društva ”Don Frane Bulić” za 2008. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Nives Majnarić-Pandžić.

Godišnja nagrada INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2008. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Sanader (zajedno sa suradnicima: Marin Zaninović, Nenad Cambi, Marina Milićević Bradač, Bruna Kuntić-Makvić, Robert Matijašić, Marko Dizdar) za knjigu “Kroatien in der Antike”

Godišnja nagrada “Josip Brunšmid” Hrvatskog arheološkog društva za 2008. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Sanader i prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

2007.

Michael Ventris Memorial Award from the University of London for research in Mycenaean studies dodijeljena je prof. dr. sc. Heleni Tomas.

2006.

Plaketa Grada Zagreba koja se svake godine dodijeljuje zaslužnim građanima, umjetnicima i ustanovama dodijeljena je prof. dr. sc. Ivoru Karavaniću.

Medalja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je prof. dr. sc. Ivoru Karavaniću.

2005.

Nagrada „Josip Juraj Strossmayer“ HAZU i Zagrebačkog Velesajma za najbolje znanstveno djelo iz područja društvenih znanosti za 2004. g. dodijeljena je prof. dr. sc. Marini Milićević Bradač za knjigu „Stara Grčka: Grci na Crnome moru“.

Godišnja nagrada Filozofskog fakulteta dodijeljena je prof. dr. sc. Marini Milićević Bradač za knjigu „Stara Grčka: Grci na Crnome moru“

2004.

Memorial Award for Archaeology Sveučilišta u Zagrebu i Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju u Puli dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Sanader.

2003.

Medalja grada Vukovara za izuzetan doprinos u kulturi te promociju grada Vukovara dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

2002.

Nagrada za životno djelo Hrvatskog arheološkog društva ”Don Frane Bulić” za 2002. god. dodijeljena je prof. dr. sc. Marinu Zaninoviću.

Nagrada grada Zagreba za knjigu “Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar” i istoimenu arheološku izložbu održanu u Zagrebu 2001. god. te seriju od četiri emisije na programu HRT-a “Zagonetni mit” kojima se javnosti prezentiralo otkriće kalendara nastalog na tlu Hrvatske prije 5000 god. dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

2001.

Godišnja državna nagrada za znanost iz područja humanističkih znanosti dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.

2000.

Godišnja nagrada grada Trilja za poseban doprinos istraživanju antičke baštine Triljskoga kraja dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Sanader.

1998.

Godišnja nagrada Josip Juraj Strossmayer za znanstveno djelo iz područja društvenih znanosti dodijeljena je prof. dr. sc. Tihomili Težak-Gregl za knjigu “Prapovijest” (suautori Stojan Dimitrijević i Nives Majnarić-Pandžić).

1986.

Povelja grada Vukovara dodijeljena je prof. dr. sc. Aleksandru Durmanu.