Škole, radionice, okrugli stolovi

 • U sklopu 26. Edukativne muzejske akcije (EMA), čija je glavna tema 2021. god. “IZ/VAN/RED/NO”, dr. sc. Vinka Matijević s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 19. do 21. i od 24. do 25. svibnja održala je on-line predavanja i radionice pod nazivom “IZ/VAN muzeja – muzej!” za učenike nižih razreda osnovne škole Trilj i područnih škola Grab, Vedrine, Bisko i Tijarica, a u suradnji s Muzejom triljskog kraja iz Trilja.
 • Povodom Međunarodnog dana muzeja, čija je glavna ovogodišnja tema “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”, 18. svibnja 2021. god. dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet i dr. sc. Vinka Matijević s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u suradnji s Muzejom triljskog kraja iz Trilja, održale su on-line popularno-znanstveno predavanje pod naslovom “Vještine koje su obilježile stoljeća – tkanje”.
 • U sklopu 25. Edukativno-muzejske akcije (EMA), čija je glavna tema 2020. god. “Ljubav”, dr. sc. Vinka Matijević i dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 23. i 28. rujna posjetile su područne škole Čaporice, Ugljane, Vojnić i Velić te održale on-line predavanje o tkanju i tkalačkim stanovima u prošlosti pod nazivom “Ljubav prema baštini. U početku bijaše nit”.
 • U sklopu Programa popularizacije znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “365 zašto, 365 zato – društvene i humanističke znanosti u svakodnevnom životu”, kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, u listopadu 2019. god. Odsjek za arheologiju posjetili su učenici Klasične gimnazije u Zagrebu.
 • Na Europskom trgu u Zagrebu, sklopu Europske noći istraživača, 27.09.2019. god. Odsjek za arheologiju organizirao je dvije arheološke radionice: “ArheoLab”, na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti kako arheolozi obrađuju ulomke keramike, te  “Arheolozi na velikom platnu i van njega”, koju je vodio dr. sc. Daniel Rafaelić. Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj dio je inicijative koja se održava posljednjih desetak godina u gradovima diljem Europe zadnjeg petka u mjesecu rujnu. Osamnaest hrvatskih institucija iz sustava znanosti, visokog obrazovanja, javne uprave i privatnog sektora, među njima i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, provodi projekte te su sudjelovali u organizaciji i ovogodišnje Europske noći istraživača.
 • U Muzeju triljskog kraja u Trilju 24.9.2019. god. dr. sc. Iva Kaić s Odsjeka za arheologiju i univ. mag. hist. Sanja Budić Leto iz Muzeja triljskog kraja predstavile su mobilnu aplikaciju 3D 3LJ.
 • Povodom Međunarodnog dana muzeja dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet i dr. sc. Vinka Matijević s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu programa popularizacije znanosti od 16. do 18.05.2019. god. sudjelovale su u radionicama Muzeja triljskog kraja u Trilju. Uz to, dr. sc. Vinka Matijević je u istom muzeju održala predavanje „Panis militaris u Tiluriju“, a dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet u Muzeju Sinjske alke u Sinju predavanje „Od radnika do senatora – uloga konja u antici“.
 • U Ivanić-Gradu na 6. festivalu inovacija “3IG”, kojeg organizira Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, 15.-16.05.2019. god., dr. sc. Iva Kaić, dr. sc. Mirna Vukov, mag. archaeol. Domagoj Bužanić i student Leo Šiletić sudjelovali su u sklopu Programa popularizacije znanosti u 2018. godini Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „365 zašto, 365 zato – društvene i humanističke znanosti u svakodnevnom životu“ pokazavši najmlađima kako istražuju arheolozi.
 • Na 9. festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 10.05.2019. god., Vedran Juričić (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti) i Iva Kaić (Odsjek za arheologiju) s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sanja Budić Leto (Muzej triljskog kraja) održali su izlaganje “Mobilna aplikacija za prezentaciju arheološkog lokaliteta Tilurij i Muzeja triljskog kraja”.
 • U Zbirci Odsjeka za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 28.03.2019. god. predstavljen je projekta popularizacije znanosti “Prapovijesno lončarstvo: Interdisciplinarnost i eksperiment”  koji je osmišljen u suradnji Centra za eksperimentalnu arheologiju Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za arheologiju.
 • U Muzeju triljskog kraja u Trilju u sklopu Noći muzeja 01. veljače 2019. god. dr. sc. Domagoj Tončinić, doc. održao je predavanje o novim metodama dokumentiranja i prezentiranja arheoloških nalaza i nalazišta na primjeru rimskog legijskog logora Tilurij.
 • U Gradskome muzeju Vinkovci u sklopu Noći muzeja 01. veljače 2019. god. održana je promocija knjige dr. sc. Danijele Roksandić pod nazivom Vinkovci u kasnorimskom razdoblju – Keramika kao pokazatelj života u kasnorimskim Cibalama.
 • U sklopu Programa popularizacije znanosti u 2018. godini Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „365 zašto, 365 zato – društvene i humanističke znanosti u svakodnevnom životu“, kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, održane su brojne radionice i predavanja za djecu osnovnih i srednjih škola o rimskom lokalitetu Tiluriju i životu rimskih vojnika koji su boravili u njemu. Kao pomoć za aktivno uključivanje djece u radionice korištena je maskota lokaliteta – žabac legionar Tilurianus Crectus.
  U PŠ Grab, PŠ Jabuka, PŠ Velić, PŠ Vedrine i PŠ Košute u triljskom kraju dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, dr. sc. Iva Kaić i dr. sc. Vinka Matijević održale su 21. rujna 2018. edukativne radionice za djecu pod nazivom „Tilurianus Crectus ide na ručak“.
  Radionicu pod nazivom “Rimski vojnici u Tiluriju” održale su dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, dr. sc. Iva Kaić i dr. sc. Mirna Vukov u OŠ Pantovčak u Zagrebu (25.10.2018), dr. sc. Domagoj Tončinić u Prvoj gimnaziji Varaždin (10.12.2018) te dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet i dr. sc. Mirna Vukov u OŠ Otok u Zagrebu (13.12.2018).
  Radionicu “Arheologija u virtualnom svijetu” održali su dr. sc. Iva Kaić i mag. archaeol. Miroslav Vuković u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu (14.12.2018.) te dr. sc. Vinka Matijević i mag. archaeol. Miroslav Vuković u XI gimnaziji u Zagrebu (20.12.2018).
 • Na Europskoj noći istraživača, koja se održala 28. rujna 2018. god. na Europskom trgu, dr. sc. Iva Kaić, doc. predstavila je život rimskih vojnika i Tilurijana Krekta, žabca-vojnika, maskotu rimskog vojnog logora Tilurij, a nakon toga su djeca u pješčaniku iskopavala “arheološke predmete”.
 • U Kostolcu (ant. Viminacij, d. Srbija) 16.-20.10.2017. god. održan je 4. okrugli stol u okviru bilateralnog hrvatsko-srpskog znanstvenoistraživačkog projekta Spomenici VII. legije u Dalmaciji i Meziji
 • U suradnji sa Centrom za eksperimentalnu arheologiju i Institutom za arheologiju tijekom akad. god. 2017./2018. za studente Odsjeka za arheologiju provodit će se radionica u sklopu programa popularizacije znanosti MZOS-a pod nazivom Prapovijesno lončarstvo – interdisciplinarnost i eksperiment
 • U sklopu projekta INTERREG – Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin – Iron-Age-Danube, 21.09.2017. u Požegi mag. archaeol. Miroslav Vuković održao je radionicu i predavanje “Snimanje keramičkih posuda u svrhu izrade fotogrametrijskih 3D modela”
 • U sklopu programa popularizacije znanosti u 2017. godini “Triljski kraj = arheološki raj! Upoznajmo arheološku baštinu svoga kraja”, kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, 26. i 27.09.2017. god.  dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, dr. sc. Iva Kaić i dr. sc. Vinka Matijević održale su u OŠ Trilj, PŠ Velić, PŠ Čaporice, PŠ Vedrine i PŠ Ugljane tri edukativne radionice za djecu: “Hrabri žabac Tilurijanus Krektus vodi vas u rimski logor Tilurij”, „Arheološka baština pod mikroskopom“ i „Što je nosio rimski vojnik?“.
 • U Arheološkom muzeju u Splitu 03.07.2017. god. održan je 3. okrugli stol u okviru bilateralnog hrvatsko-srpskog znanstvenoistraživačkog projekta Spomenici VII. legije u Dalmaciji i Meziji
 • U palači Herzer u Varaždinu 13. lipnja 2017. god. prof. dr. sc. Aleksandar Durman održao je predavanje za profesore povijesti srednjih škola Varaždinske i Međimurske županije pod nazivom Indoeuropska tradicija u vučedolskoj kulturi
 • Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2017. god., dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet održala je u Muzeju triljskog kraja u Trilju predavanje pod nazivom “Tko te šiša – povijest muške i ženske frizure u antici”
 • Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je 27.02.2017. god. okrugli stol “Stručna terminologija antičke arheologije” u sklopu projekta “Pojmovnik antičke arheologije – stručna teminologija iz arheologije antičkoga razdoblja – POANTA (Struna-2016-05-05)”.
 • Na okruglom stolu Xenakis – Znanstvena misao i umjetnička kreacija Hrvatskog glazbenog zavoda održanom 21. 1. 2017. god., dr. sc. A. Durman, red. prof. održao je izlaganje pod naslovom Zašto Plejade u Xenakisovu djelu
 • U Kostolcu (ant. Viminacij, d. Srbija) 12.-13.12.2016. god. održan je 2. okrugli stol u okviru bilateralnog hrvatsko-srpskog znanstvenoistraživačkog projekta Spomenici VII. legije u Dalmaciji i Meziji
 • U Arheološkom muzeju u Splitu 28.06.2016. god. održan je 1. okrugli stol u okviru bilateralnog hrvatsko-srpskog znanstvenoistraživačkog projekta Spomenici VII. legije u Dalmaciji i Meziji
 • Međunarodni dan muzeja 2016. Edukativne radionice “Klik… dodirni baštinu”, Trilj, 16-21.05.2016. – dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, v. asist. (predavanje ‘Pouka iz Rima – Ceste u Rimskom carstvu i EU’)
 • dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, struč. suradnica –  21.04.2016. god. u sklopu okruglog stola “Amfore kao izvor za rekonstrukciju gospodarskoga razvoja jadranske regije u antici: lokalna proizvodnja” organiziranog na Institutu za arheologiju u Zagrebu održala je predavanje “Ulomak amfore s pečatom amfore iz Tilurija“
 • dr. sc. Mirjana Sanader, red. prof., – 20.04.2016. god. u sklopu okruglog stola „Tragovi osvajanja: izazovi interpretacije ranorimskih nalaza“ organiziranog na Institutu za arheologiju u Zagrebu održala je predavanje “O Teutoburgiju i Teutoburškoj šumi“
 • dr. sc. Mirjana Sanader, red. prof. – 05.04.2016. god. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održala je pozvano predavanje “O naravi rimske vladavine Mediteranom” (u sklopu ciklusa predavanja Jadranska/Mediteranska radionica Poslijediplomskih doktorskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku)
 • dr. sc. Marina Milićević Bradač, red. prof. – 05.04.2016. god. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održala je pozvano predavanje “Grčka kultura na Sredozemlju – jedan primjer pristupa temi” (u sklopu ciklusa predavanja Jadranska/Mediteranska radionica Poslijediplomskih doktorskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku)
 • dr. sc. Helena Tomas, izv. prof. – 05.04.2016. god. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održala je pozvano predavanje “Egejske brončanodobne civilizacije – najranije mediteranske talasokracije” (u sklopu ciklusa predavanja Jadranska/Mediteranska radionica Poslijediplomskih doktorskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku)
 • 03.03.2016. doc. dr. sc. Ina Miloglav održala je pozvano predavanje “Interpretacija arheometrijskih analiza – tehnološki izbor lončara” na okruglom stolu DNK lokalne/regionalne keramičarske proizvodnje: mogućnosti i perspektive u Institutu za arheologiju u Zagrebu.
 • 03.03.2016. doc. dr. sc. Domagoj Tončinić sudjelovao je na predstavljanju 11. sveska Godišnjaka Gradskog muzeja Sisak u Sisku.
 • 15.05.2015. dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, struč. suradnica, održala je radionicu “Jesu li Rimljani jeli fast-food?!” u Muzeju triljskog kraja
 • 9.–10.04.2015. dr. sc. Ina Miloglav, v. asist., u suradnji s dr. sc. Dubravkom Gajskim s Geodetskog fakulteta organizirala je radionicu za studente arheologije i geodezije pod naslovom “Fotogrametrijska modeliranja u arheologiji”
 • Okrugli stol „Arheologija u budućem razvoju grada Siska“ iz ciklusa „Sisak u svjetlu novih arheoloških istraživanja“, Gradski muzej Sisak, 30. ožujka 2015., 12,00 h – sudjelovao doc. dr. sc. Domagoj Tončinić
 • 10. 12. 2014. u suradnji s Arheološkim muzejom u njihovoj instituciji dr. sc. Ina Miloglav, v. asist., sudjelovala je u organizaciji radionice “Tradicionalno lončarstvo otoka Iža”
 • Međunarodni dan muzeja 2014. Edukativne radionice “Vez i ures antike”, Trilj, 15-18.05.2014. – dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, v. asist.
 • tijekom ljetnog i zimskog semestar akad. godine 2013/2014 dr. sc. Ina Miloglav, v. asist. je u suradnji s dr. sc. Andrejom Kudelić s Instituta za arheologiju na Filozofskom fakultetu organizirala radionicu u sklopu projekta „Eksperimentalnom arheologijom do tehnologije proizvodnje keramičkih posuda u prapovijesti“. U radionici je sudjelovalo 10 studenata
 • Digital technologies in cultural landscape research, Zagreb 28.01.-07.02.2013. – dr. sc. Rajna Šošić Klindžić, v. asist.
 • Međunarodni dan muzeja 2013. Edukativne radionice “Škola rimske keramike”, Trilj, 15.-17.05.2013. – dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet, v. asist.
 • Dan Arheološkog muzeja Zadar i Dan grada Zadra. Radionica “Neandertalci – najstariji stanovnici benkovačkog kraja”, Knjižnica OŠ Benkovac, 22.11.2013. – dr. sc. Ivor Karavanić, izv. prof., dr. sc. Rajna Šošić Klindžić, v. asist. i dr. sc. Nikola Vukosavljević, v. asist.
 • Drugi međunarodni arheološki kolokvij “Keramka-lokalno je univerzalno”. Radionica “Eksperimentalna izrada tarionika”, Zagreb, 01.10.2012. – prof. Bojana Švertasek, dr. sc. Zrinka Šimić Kanaet, v. asist.
 • Digital technologies in cultural landscape research, Zagreb, 30.01.-12.02.2012 – dr. sc. Rajna šošić Klindžić, v. asist.
 • Mycenaean weights, Zagreb, siječanj 2012. – dr. sc. Emanuela Alberti
 • Cuneiform script, Zagreb, ožujak 2011. – dr. sc. Michel Tanret
 • 1st International School of Biological Anthropology, Kopar, 1.-7.10.2010. – dr. sc. Zdravka Hincak, doc.
 • Međunarodna ljetna škola arheologije, Vučedol, 2005-2008. – dr. sc. Aleksandar Durman, red. prof.
 • Međunarodna ljetna arheološka škola, Rab, 2003-2005. – dr. sc. Aleksandar Durman, red. prof.